Les over het Rijksmuseum


Hallo allemaal!

Door de coronacrisis kunnen we nu niet met groepen kinderen naar musea, dat inspireerde ons om een paar leuke activiteiten op een rijtje te zetten om aan de slag te gaan over het Rijksmuseum!

1. Een speurtocht door de eregalerij
Sinds kort heeft het Rijksmuseum een website waarmee je online door de eregalerij kan lopen. Nu is de audiotour die daarbij hoort leuk voor volwassenen, maar niet altijd interessant voor kinderen. Daarom hebben we een speciale speurtocht ontwikkeld! 

De speurtocht bestaat uit twee pagina's, op de ene pagina staan kleine stukjes van schilderijen uit de eregalerij. Kinderen kunnen deze goed bekijken en gaan daarna op zoek! Als ze het schilderij hebben gevonden kunnen ze op de tweede pagina een stukje lezen over het schilderij, met weetjes die leuk zijn voor kinderen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je deze speurtocht kan aanbieden, je kunt laptops, computers, Ipads of digiborden gebruiken om de online eregalerij te bezoeken.

Op de Rijksstudio website kan je ook afbeeldingen van de schilderijen in de eregalerij downloaden, daarmee kan je deze makkelijk uitprinten en in een lokaal ophangen zodat kinderen echt rond kunnen lopen om de juiste schilderijen te zoeken!
Je kunt de 'schilderijen' ook ophangen in de hal of gang van de school, zodat meerdere groepen op verschillende tijden door de eregalerij kunnen gaan met de speurtocht!
Klik hier om naar een verzameling van eregalerij schilderijen te gaan die je kunt downloaden. (Hier vind je ook de zeven schilderijen gebruikt in de speurtocht.)

Op schooltv zijn filmpjes te vinden over de verschillende schilders uit de speurtocht.
Albert Cuijp:
https://schooltv.nl/video/topstukken-van-het-rijksmuseum-zomerse-landschappen-in-het-rijksmuseum/#q=rijksmuseum
Jan Steen:
https://schooltv.nl/video/topstukken-van-het-rijksmuseum-het-vrolijke-huisgezin-van-jan-steen/#q=rijksmuseum

Update: het kinderboekenweeklied 2020 is opgenomen in Het Rijksmuseum!
Klik op de link om het lied te luisteren/kijken.




2. Wat zou jij in een eregalerij hangen?
Kinderen hebben vast een ander idee van wat er in een eregalerij moet hangen dan het Rijksmuseum, of niet? In ieder geval een leuk gesprek om aan te gaan, waarna kinderen zelf een collectie kunnen samenstellen voor hun eregalerij. 

Om een collectie te maken kunnen kinderen kunstwerken downloaden vanaf https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio pas daarbij wel op dat kinderen dan toegang hebben tot een uitgebreide collectie van het Rijksmuseum waar ook naaktfoto's en moorden in voorkomen. Je zou als leerkracht zelf een collectie op de site kunnen aanmaken waarin kinderen dan mogen rondkijken, zodat ze die foto's en schilderijen niet tegenkomen. Of bedenk een thema voor de galerij, bijvoorbeeld 'dieren'. Bij dat thema kan je als leerkracht dan een bord/collectie samenstellen op de website waar kinderen kunnen rondkijken. 

Een ander idee is om de kinderen een eregalerij te laten maken van kunst die zij thuis hebben en mooi vinden. Ze kunnen daarbij dan een museumbordje schrijven met de naam van het kunstwerk en waarom zij dat hebben gekozen.

3. Het gebouw van het Rijksmuseum
Het gebouw van het Rijksmuseum is net zo interessant als alle kunst die binnen staat! Je kunt hier eerst een klokhuis aflevering over kijken en daarna kunnen ze het gebouw verder ontdekken met de interactieve plaat van Schooltv. We vonden ook een leuke kleurplaat van het Rijksmuseum: 

Reacties

Een reactie posten