Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis



Hoi,

Welkom terug bij leren met Anita en Suzanne.
Van 4 tot 15 oktober is het weer Kinderboekenweek met het thema Bij mij thuis
 
Ik heb wat links en ideeën bij elkaar gezet:

  • Alle info en te bestellen lesmateriaal kun je hier vinden. 
  • Een beschrijving van de kerntitels vind je hier. We hebben toevallig Mijn jaar in een tent pas voorgelezen in de groep, dat was een groot succes, wat mij betreft zeker een aanrader. 
  • Er is een aanvullende lijst gemaakt met titels voor kinderen die lezen moeilijk vinden of met tegenzin lezen.
  • Op de website Dit geloof ik kun je korte filmpjes laten zien van kinderen die over hun geloof vertellen. Ze vertellen over rituelen, feesten, enzovoort die gekleurd worden door hun geloof.
  • Twee interessante afleveringen van Schooltv, één over een tiny house en één over een wijk met aarde huizen. Niet alleen in huis is het bij iedereen anders, ook de huizen zelf verschillen nogal.

  • Laat de kinderen een stamboom maken van hun familie. We hebben daarvoor materiaal gemaakt dat je gratis kunt downloaden.
  • Een boekendate is een mooie activiteit in de Kinderboekenweek, er is materiaal beschikbaar om je dit te helpen organiseren.
  • Laat de kinderen een reclame poster maken van hun favoriete boek en hang de posters op in de gang of bij de schoolbibliotheek.
  • Laat de kinderen voor elkaar een boek uitzoeken naar aanleiding van een interview, Onderwijs voor Morgen heeft daar een format voor gemaakt.
  • In de kringloopwinkel kocht ik pas Grijze geheimen van Mariette Aarts, dit boek past mooi bij het thema ontdekte ik tijdens het lezen. Je maakt door het spannende verhaal heen kennis met verschillende gezinnen en hun gewoontes en culturen. Ik las het in één ruk uit en ga het zeker voorlezen in de groep. Het is nieuw en tweedehands verkrijgbaar.
We zijn op school inmiddels gewend om na het voorlezen door te praten over het verhaal. We vragen de kinderen dan vragen als; wat viel je op in dit stukje? Wat vond je er mooi aan? Wat vraag je je af? Hierdoor ontstaan vaak mooie gesprekken. Anneke Smits en Erna van Koeven schreven er een mooie blog over. Het boek Grijze geheimen bevat veel stof om over te praten!





  • Bij het thema Bij mij thuis heb ik plaatjes en posters gemaakt om de klas of de schoolbieb me te versieren. Je kunt de plaatjes ook gebruiken als naamkaartjes.








Creatieve ideeën als extra, het moet natuurlijk vooral gaan over leesbevordering:
  • Saskia Pekelharing heeft tijdens de coronatijd 2 prachtige kleurplaten gemaakt, die mooi bij dit thema passen. 
  • Een creatieve les vind je bij Tekenen enzo, een groepswerk waarbij iedereen een eigen flat ontwerpt, die daarna op één groot vel papier worden geplakt.
  • Het thema leent zich ook mooi voor lessen perspectief tekenen. Een stap voor stap uitleg over de basis vind je hier.
  • Een tekenles gemaakt door Rian Visser bij de Kinderboekenweek 2023.
  • Laat de kinderen nadenken over hun fijnste plekje in huis en die tekenen. Daarna kunnen ze erbij schrijven waarom dat zo'n fijn plekje is. Probeer zelf aan te voelen of dit een lastige opdracht is voor kinderen die het thuis niet fijn hebben. Schooltv heeft een aflevering gemaakt over dit onderwerp.
Nog andere materialen:
Ik blijf deze pagina updaten als ik nog meer te delen heb.

Update 1: Uitgeverij de Fontein heeft lesmateriaal ontwikkeld rondom de geboortedag op 13 september van Roald Dahl. Een aantal lessen daaruit sluit aan bij het thema van de kinderboekenweek.

Update 2: Suzanne heeft een prachtig bingoverhaal geschreven bij het kinderboekenweekthema. 

Update 3: Skillsdojo maakt gratis lessen digitale vaardigheden. In de volgende les maken de kinderen een boekpresentatie via scratch. Alle stappen worden door middel van filmpjes duidelijk uitgelegd. In de volgende missie leren de kinderen wat een dialoog is en maken ze er zelf één, ook via Scratch.

Update 4: Finn, één van mijn leerlingen kwam met het volgende lied op school: Elke avond feest, van Pjotr. Toen we die luisterden, bleek het helemaal te passen bij het thema Bij mij thuis. Daarna doorgepraat; Wat viel je op? Wat vond je mooi? Wat is er anders dan bij jou thuis?

Update 5: De IVN heeft een natuurlespakket gemaakt. Door middel van de losse opdrachten leren de leerlingen van alles over de dierlijke bewoners in en rond het huis of school. Voor elke bouw (onder-, midden- en bovenbouw) zijn vijf opdrachtkaarten ontwikkeld.

Update 6: De kinderboekenjuf heeft een pakket gemaakt die je kunt downloaden, vooral de mini leeslessen bij de thematitels zijn een aanrader.

Update 7: 123ZING brengt dit jaar twee Kinderboekenweekliedjes uit die passen bij het thema van de Kinderboekenweek: één voor de onderbouw en één voor de midden- en bovenbouw. Rond ieder lied is er een bijbehorende dans en een uitgebreid muzikaal lespakket beschikbaar. 

Update 8: Op schooltv zijn muzikale verhalen te vinden van Meer muziek in de klas. Het verhaal over Tarik past mooi bij het thema. Omdat zijn moeder niet voor hem kan zorgen, woont Tarik bij zijn oom en tante, middenin de natuur. Op een dag klimt hij in een mysterieuze boom, die hem voor een keuze stelt. 

Update 9: Om de thematitels beter te leren kennen zijn voor de groepen 1-2 en 3-4 memoryspellen gemaakt door IJsselgroep, die gemakkelijk kunnen worden uitgeprint. Voor de groepen 5-6 en 7-8 is een leuke opdracht te vinden waarbij de thematitels worden omgezet naar rebussen.

Update 10: Onderwijs maak je samen heeft een Grej of the day gemaakt bij de kinderboekenweek, leuk om te doen voor de kinderboekenweek start.

Veel plezier!
Groetjes, Suzanne en Anita



Reacties

  1. Superhandig overzicht! Dit scheelt veel zoekwerk, dank jullie wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je een berichtje achterlaat. Graag gedaan hoor, zo heb ik zelf alle ideeën ook mooi op een rijtje!😉

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten