Herfst in de klas



Hoi,

Welkom bij leren met Anita en Suzanne.
De herfstvakantie begint voor ons bijna.
Een sfeervolle periode, waarbij je het in de klas gezellig kunt maken. We hebben in deze blog wat ideetjes op een rij gezet.

Suzanne heeft voor het digibord een paar mooie sfeervideo's uitgezocht die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld een leescafé of een knutselmoment.

Ze heeft ook een stappenplan gemaakt om met de kinderen te doodelen in het herfstthema.

Vorig jaar heb ik met de klas kastanjes versierd met fijne goudstiften en witte stiften. Prachtig waren ze.



Deze foto van een creatieve opdracht, vond ik op de site van Natuurmonumenten, als je toch die dunne witte stiften hebt aangeschaft voor de kastanjes, dan kan dit masker daar ook mee worden gemaakt. De beschrijving van de werkwijze vind je hier.


En als jullie gewend zijn om Sint Maarten te vieren, is dit een originele lampion! De beschrijving  en de foto zijn van Natuurmonumenten en vind je hier.




Ik heb deze zoekkaart van de IVN gebruikt om mee te geven als huiswerk. De opdracht was om minimaal 5 bomen te zoeken in hun eigen buurt en die op de foto te zetten. Sommigen hadden het met één van hun ouders gedaan, anderen waren alleen de buurt ingetrokken, de meesten waren verbaasd hoeveel verschillende soorten bomen er in hun buurt groeiden.


Een andere mooie les van de IVN is een les over bladeren en hun bladrand. Ze gaan in de omgeving van de school op zoek naar bladeren die getand/gezaagd/gelobd of glad zijn. Mooi uitgewerkt en duidelijk uitgelegd.

Er is op aanvraag ook een gratis lespakket van 4 lessen over paddenstoelen beschikbaar. Ook duidelijk beschreven en met weetjes en linkjes naar filmpjes.

Als je dit soort lessen graag gebruikt; je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief van de IVN, zo blijf je op de hoogte van nieuwe lesideeën.

Op deze website vind je mooie herfstkleurplaten, voor wat oudere kinderen, de meiden in mijn groep zijn er erg blij mee.

Voor in de klas hadden we al wat posters gemaakt voor in de herfst.

Nu hebben we nieuwe gemaakt. Je kunt ze hier downloaden.









Verder een verzameling herfstdoodels die je kunt gebruiken om een raam te versieren met krijtstift en de tekst Hallo herfst in verschillende lettertypes om erbij te schrijven. Je kunt ze hier downloaden.




Als ik nog andere leuke ideeën tegenkom zal ik ze hierbij plaatsen. Heb je zelf nog aanvullingen, voel je vrij ze in een comment toe te voegen.

Veel plezier met alles en heb je zin in een herfstmomentje voor jezelf, Suzanne heeft een heerlijke lijst gemaakt met series die je zelf kunt kijken, kopje thee, dekentje, kaarsje aan en even lekker wegdromen.

Fijne herfst!
Groetjes Suzanne en Anita




Reacties